Ada Witjes is vrijwilliger bij de Formulierenbrigade in Doesburg

De Formulierenbrigade is er voor mensen met een laag inkomen. De Formulierenbrigade is in Doesburg in 2016 begonnen omdat mensen vaak onvoldoende weten waar ze recht op hebben. Door veranderingen in de leefsituatie b.v. een scheiding of andere terugval in inkomen, kun je in een andere financiële situatie belanden. Dan is het fijn als er iemand met je meekijkt. Soms is er ook een soort schroom om hulp te vragen.

Ada: “We werken laagdrempelig en gaan bij de mensen thuis op bezoek.  We bekijken of er regelingen of voorzieningen zijn waar mensen gebruik van kunnen maken om hun inkomen aan te vullen. Soms ben je in 1 of 2 huisbezoeken klaar. Meestal vraagt het meer tijd. Dan moeten we eerst door een stapel post en afschriften om een overzicht te krijgen van de financiële situatie. Als er overzicht is adviseren en helpen we om zaken aan te vragen en te regelen. Als er gesprekken met instanties nodig zijn b.v. de sociaal raadslieden of de gemeente, gaan we soms mee of we zijn aanwezig bij het telefoongesprek, als steuntje in de rug”.

Complexe samenleving

“Waar we tegenaan lopen is dat de wereld steeds complexer wordt en mensen soms vastlopen in de het taalgebruik en de regels van de overheid. Ook merken we dat mensen de digitale ontwikkelingen niet meer kunnen bijbenen of simpelweg geen geld hebben voor een computer of laptop. Ik begeleid 1 klant waarvan de overleden partner alle bank- en administratiezaken deed. Hij heeft geen ervaring met internetbankieren. Ik help hem nu om overzicht in de financiële situatie te krijgen en in de contacten met banken en instanties. De uitdaging is om het samen met hem zo te regelen dat hij het zoveel mogelijk zelf kan gaan doen. Een groep die speciale aandacht vraagt zijn de statushouders die onvoldoende taal- en digitale vaardigheid hebben. Zie je dan maar te redden als je verstrikt raakt in regels en formulieren en de weg niet weet.

In Doesburg zijn we met 4 vrijwilligers. We hebben voor dit vrijwilligerswerk een training gevolgd. Het gaat om regelingen, cijfertjes en de weg weten. Dat verandert nogal eens dus ook bijscholing is belangrijk. Ik heb zelf kortgeleden de bijscholing Mental Health First Aid gedaan (eerste hulp bij psychische problemen) en vond dat erg zinvol. Financiële problemen geven vaak veel stress en het is goed als je als vrijwilliger kan herkennen wanneer dat uit de hand dreigt te lopen”.

Resultaat

Voor Ada is dit vrijwilligerswerk een logisch vervolg op haar vroegere baan als sociaal raadsvrouw in Doetinchem. Ada: “Ik ben ook een tijdje vrijwillig ouderenadviseur geweest maar de Formulierenbrigade  met veel uitzoekwerk past toch beter mij. Het leuke is het concrete resultaat en het effect op het leven van mensen. Onlangs was ik bij een jong gezin en kon daar met verschillende regelingen en toeslagen 1000 euro voor regelen. Hiermee kunnen ze meteen hun laatste schulden aflossen. En vorige week kreeg ik een appje van een jonge vrouw waar ik al even niets meer van had gehoord. Ze wilde me laten weten dat ze nu schuldenvrij is, en erg opgelucht dat ze weer verder kan met haar leven. Daar doe je het toch voor……..”

Meer informatie en aanmelding
Wil je in contact komen met de Formulierenbrigade in Doesburg? Stuur dan een e-mail met je naam, adres en telefoonnummer naar Wilma Langeveld: w.langeveld@caleidoz.nl of bel naar (0313) 820 030. Ook in de gemeente Zevenaar kun je terecht bij de Formulierenbrigade. Neem dan contact op met   
formulierenbrigadezevenaar@caleidoz.nl  of bel (0316) 243 204.