Twaalf jaar geleden startte op verzoek van de gemeente Zevenaar, bij Caleidoz de dagactiviteit Selamat Datang. Mensen met een Moluks-Indische afkomst en een leeftijd van 70+ die nog zelfstandig wonen, zijn op donderdagen welkom in de Hooge Bongert.

Selamat Datang betekent ‘Welkom’. Vandaag bestaan de deelnemers uit 3 mannen en 11 vrouwen. Om zich aan mij voor te stellen, vertelt eenieder in het kort waar hij of zij is geboren en wat ze zoal hebben meegemaakt. Na hooguit tien minuten zou er al een boek te vullen zijn.

Selamat Datang wordt gerund door vrijwilligers Magda, Linda en Sara, zelf van Indonesische komaf. Zij bedenken wekelijks een programma dat bestaat uit het spelen van spellen, creatieve activiteiten, stoelgym en geheugentraining. Tussen de middag wordt er gezamenlijk gegeten. De maaltijd bereiden de deelnemers en vrijwilligers zelf met recepten uit de Indonesische keuken.

Van tijd tot tijd organiseren Magda, Linda en Sara ook uitstapjes. Zo is de groep naar de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest geweest. Jaarlijks vindt er een gezellige Pasar Caleidoz plaats in De Hooge Bongert bestaande uit kraampjes, dans en hapjes. Kerst wordt sfeervol met de groep gevierd.

Samen met de deelnemers vullen ze een spaarpotje. Op de eerste plaats voor de eigen uitstapjes. Maar ook voor goede doelen in Indonesië als ouderen met alzheimer en operaties voor kinderen met een hazenlip. Wellicht komt daar nog een actie bij voor kinderen in een Balinees tehuis.

Alles bij elkaar is het werk bij Selamat Datang heel waardevol volgens de vrijwilligers. De deelnemers kijken wekelijks weer uit naar de donderdag. Er is sprake van een familiegevoel, saamhorigheid. Zoveel ervaringen, zoveel verhalen. Gesprekken waarbij veel wordt gelachen maar ook traumatische gebeurtenissen worden gedeeld.

Uit de keuken van de Hooge Bongert komt een heerlijke geur van nasi goreng, groenten en omeletten. “Eet toch lekker mee” er is genoeg. “Kom je in juni weer terug want dan vieren we ons 12 ½ jarig  jubileum”.
(geschreven door vrijwilliger Yvon Bruins)